Najčešće postavljana pitanja

Ovde možete pronaći odgovore na većinu pitanja vezanih za kurseve i apliciranje na iste.

 • Potrudili smo se da većinu informacija o kursevima koje organizujemo objavimo na ovom sajtu.
  Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju za sva objašnjenja i pomoć u izboru odgovarajućeg kursa, tako da izabrani kurs bude prilagođen Vašim planovima i prethodnom programerskom iskustvu.

  Za dodatne informacije možete nas kontaktirati mailom na adresu kursevi@ftninformatika.com ili ukoliko Vam više odgovara možete zakazati razgovor slanjem maila na navedenu adresu. Konkretan termin razgovora dogovorićemo u komunikaciji mailom.

  Osnovne informacije možete dobiti i pozivom na broj telefona +381 63 514 171, svakim radnim danom u periodu od 12:00 do 15:00 časova

 • Na kurs se možete prijaviti na dva načina:

  1. putem našeg sajta ftninformatika.com ili
  2. putem sajta kursevi.com 

  Sa obzirom da je prijava putem našeg sajta jednostavnija, jer podrazumeva manji broj koraka, preporučujemo da se opredelite za ovaj način prijave.

  1. Ukoliko se prijavljujete sa našeg sajta ftninformatika.com

  Potrebno je da, na stranici odgovarajućeg kursa, popunite formu za prijavu, koja se nalazi u gornjem desnom uglu stranice i naslovljena je sa “Prijavite se za naredni kurs…”. Forma sadrži sve podatke o kursu na kojem je upis u toku: datume početka i završetka kursa, dane i vreme u kojima se realizuju predavanja i link ka PDF prikazu kalendara konkretnog kursa. Popunjavanjem forme, prijavljujete se za kurs čiji je naziv naveden u naslovu forme.

  U formi za prijavu treba da popunite polja za unos imena i prezimena, email adrese, broja telefona i adrese stanovanja i ukoliko se želite prijaviti na listu čekanja na odustajanja za neki od popunjenih kurseva, da označite (čekirate) kvadratiće ispred naziva popunjenih kurseva. Pored navedenih polja tu je i polje za unos napomene, u koje po potrebi možete uneti posebne zahteve.

  Prijavu ćete poslati klikom na dugme sa natipisom “Prijavi se”, koje se nalazi pri dnu forme. Nakon što dobijemo Vašu prijavu, poslaćemo Vam mail sa molbom da potvrdite tačnost podataka koje ste u prijavi uneli i sa detaljnim opisom narednih koraka vezanih za upis na kurs.

  2. Ukoliko se prijavljujete sa sajta kursevi.com

  Potrebno je da na oglasu odgovarajućeg kursa kliknete na dugme “Prijavite se na kurs”, zatim popunite i pošaljite formular za prijavu, nakon čega ćemo Vam poslati mail sa detaljnim opisom procedure upisa i kalendarima kurseva u prilogu.

  Ukoliko se opredelite za ovu opciju, prijavljivanje na određeni kurs/kurseve vršite slanjem maila prijave za upis na adresu kursevi@ftninformatika.com. Informaciju o podacima koje ovaj mail treba da sadrži naćićete u predhodno spomenutom opisu procedure upisa, koji ćemo Vam dostaviti nakon prijave sa sajta kursevi.com.

 • Ukoliko želite da budete upisani na listu čekanja na odustajanje za određeni popunjeni kurs, potrebno je da na stranici odgovarajućeg kursa u formi za prijavu koja se nalazi u gornjem desnom uglu stranice, u donjem delu forme, a ispod natpisa “Možete se prijaviti i na listu čekanja za već popunjene kurseve”, označite (čekirate) kvadratiće ispred naziva popunjenih kurseva, za koje želite biti upisani na listu čekanja.

  Ako iz nekog razloga ne želite da se prijavite na naredni kurs na kojem ima mesta, nego samo da budete upisani na listu čekanja na odustajanje za kurseve koje ste označili, ovu informaciju treba da unesete u polje “Napomena” (napišete “Prijavljujem se samo za upis na listu čekanja”).

 • Kalendarom kursa su definisani termini predavanja, pauza i testiranja na određenom kursu. Pre definitivne odluke o prijavi na kurs, korisno je pogledati kalendar kursa, kako bi na vreme uskladili privatne aktivnosti sa obavezama na kursu.

  Kalendar kursa na kojem je upis u toku možete pogledati klikom na dugme “Pogledaj kalendar kursa” koje se nalazi na formi za prijavu. Formu za prijavu ćete pronaći u gornjem desnom uglu stranice određenog kursa.

 • Obzirom da se mesta na naprednim kursevima brzo popunjavaju, ukoliko se upisujete na kurs Osnove programiranja, a želite nakon toga pohađati neki od naprednih kurseva, preporučujemo Vam da se istovremeno prijavite za upis i na željeni napredni kurs, koji počinje nakon kursa Osnove programiranja. U suprotnom, zbog velikog interesovanja, može se desiti da period između završetka kursa Osnove programiranja i početka naprednog kursa bude realtivno dugačak.

 • Nastava na svim kursevima se organizuje u večernjim časovima.

  Organizujemo dva kursa Osnove programiranja, koja se realizuju istim danima jedan nakon drugog, pa nastava na prvom kursu počinje u 17:45 i završava u 19:30, a na drugom kursu počinje u 19:45 i završava u 21:30 časova.

  Na svim kursevima naprednih tehnologija i kursu Osnove Linux-a nastava počinje u 18:00 i završava se u 21:00 čas.

 • Sve kurseve moguće je platiti odjednom ili na više mesečnih rata. Ispod su navedeni iznosi i dinamika plaćanje cene određenog kursa:

  • Cena kursa Osnove programiranja iznosi 48.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na dve mesečne rate.
  • Cena kursa Osnove Linux-a iznosi 69.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na dve mesečne rate. Cena kursa Napredni Linux iznosi 95.040 dinara, uz mogućnost plaćanja na četiri mesečne rate.
  • Cena kursa Baze podataka iznosi 96.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na tri mesečne rate.
  • Cena naprednih kurseva Java web development, Front-end web development, Test development, Android App development i .NET web development iznosi 106.800 dinara, uz mogućnost plaćanja na tri mesečne rate.
  • Cena kursa Embedded software development iznosi 120.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na tri mesečne rate. U cenu kursa uključena je i oprema, koju polaznici koriste tokom i zadržavaju nakon završetka kursa.
  • Cena kursa Grafički dizajn i dizajn korisničkog interfejsa iznosi 139.200 dinara, uz mogućnost plaćanja na četiri mesečne rate.
  • Cena kursa Video game development iznosi 144.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na tri mesečne rate.
  • Cena iOS kurseva (iOS app development i Advanced iOS development) iznosi 227.000, uz mogućnost plaćanja na tri mesečne rate.

  Popust 10%: Polaznici koji su već pohađali jedan od naprednih kurseva programiranja, prilikom upisa na svaki naredni napredni kurs ostvaruju pravo na popust od 10% cene kursa. Napredni kursevi su svi kursevi, izuzev kurseva Osnove programiranja i Osnove Linux-a.

 • Za kurseve Osnove programiranja i Osnove Linux-a plaćanje je moguće izvršiti na dve mesečne rate. Za sve ostale kurseve omogućeno je plaćanje na tri mesečne rate, dok je kurseve Grafički dizajn i Napredni Linux moguće platiti na četiri mesečne rate.

  Podatke za uplatu ćete dobiti pri potpisivanju ugovora, koje se organizuje oko 7 dana pre početka kursa. Plaćanje prve rate vrši se u periodu nakon potpisivanja ugovora, a pre početka nastave na kursu. Rok za plaćanje svih ostalih rata je oko mesec dana nakon uplate predhodne rate cene kursa.

  Uplatu možete izvršiti na šalteru banke, elektronski putem e-bankinga ili preko računa firme.

 • Ukoliko ste se prijavili za upis na kurs, mail poziva na potpisivanje ugovora, sa definisanim terminom i lokacijom potpisivanja, ćemo Vam poslati oko 2 do 3 nedelje pre početka kursa. U prilogu maila, dostavićemo Vam ugovor u elektronskoj formi, kako bi se pre potpisivanja upoznali sa sadržajem istog. Termin potpisivanja ugovora je obično oko 7 dana pre početka određenog kursa.

 • Ne preporučujemo upis na kurseve naprednih tehnologija (Java web development, Front-End web development, Test development, Android app development i .NET web development), ukoliko nemate predznanje iz programiranja.

  U slučaju da ne posedujete potrebno predznanje, preporučujemo Vam da upišete kurs Osnove programiranja, koji organizujemo kao pripremu za napredne kurseve.

  Ukoliko ste programiranje učili na fakultetu, samostalno ili uz pomoć prijatelja, a niste sigurni da li ste stekli odgovarajuće predznanje, nudimo Vam mogućnost besplatnog testiranja, kako biste mogli da utvrdite da li je predznanje koje imate dovoljno za uspešno praćenje nastave na naprednim kursevima. Ovo testiranje nije obavezno, ali se preporučuje pre odluke da direktno upišete kurseve naprednih tehnologija. Besplatno preliminarno testiranje možete zakazati slanjem maila na adresu kursevi@ftninformatika.com.

 • U učionicama FTN Informatike je za svakog polaznika obezbeđen računar i softver neophodan za realizaciju nastave.

  Za samostalan rad kod kuće, vežbanje i izradu domaćih zadataka, polaznici treba da poseduju lični računar, na koji će instalirati potreban softver. Uputstva za instalaciju softvera se dobijaju na prvom predavanju određenog kursa.

  Standardna konfiguracija ličnog računara sa procesorom I3 i jačim i sa minimalno 4 gb radne memorije, je dovoljna za samostalan rad na većini kurseva. Sa obzirom da se na Test development kursu koristi virtualizacija i harverski zahtevan softver, lični računar polaznika ovog kursa bi trebao da bude opremljen sa minimalno 8 gb ram memorije.

 • U periodima pauza za pripremu pred parcijalne i završni ispit, polaznicima određenog kursa omogućeno je korištenje učionice u kojoj i inače pohađaju nastavu. Korištenje učionice potrebno je najaviti slanjem maila na adresu kursevi@ftninformatika.com, kako bi dogovorili konkretan termin.

 • Parcijalni i završni ispiti traju tri sata. Za većinu kurseva rezultati na parcijalnom ispitu ne utiče na konačan uspeh na kursu, već uspeh na kursu zavisi od broja bodova koje je polaznik osvojio na završnom ispitu. Na Front-end development kursu 1. i 2. parcijalni ispit nose po 15%, a završni ispit 70% ukupno mogućih poena. Na kursu Test development 1. parcijalni ispit nosi 20%, dok 2. parcijalni ispit i završni ispit nose po 40% ukupno mogućih poena. Na kursu Baze podataka parcijalni ispit nosi 50% i završni 50% ukupno mogućih poena.

 • Dodela sertifikata se organizuje nakon završetka kursa, najkasnije mesec dana po završetku.

  Ukoliko polaznik na završnom ispitu ostvari rezultat od minimalno 50% ukupno mogućih poena, dobija sertifikat o uspešno završenom kursu (na sertifikatu je naveden ostvareni broj poena). Ako je rezultat manji od 50%, polaznik dobija sertifikat o pohađanju kursa (bez navođenja broja poena).

  Uslov za dobijanje sertifikata je prisustvo polaznika na minimalno 50% predavanja određenog kursa.

 • Saradnju, u smislu pozivanja polaznika na selekciju sa zaposlenje, smo na samom početku bavljenja organizovanjem kurseva uspostavili sa kompanijom Levi9 IT Services, u kojoj je do sada zaposlen veliki broj polaznika naših kurseva.

  Pored zapošljavanja u navedenoj kompaniji, polaznici naših kurseva su se u proteklom periodu intenzivno zapošljavali i u ostalim kompanijama IT sektora. Uvažavajući ovu činjenicu saradnju smo proširili na veći broj eminentnih IT kompanija, trudeći se da uspešnim polaznicima obezbedimo što bolju poziciju po pitanju pronalska zaposlenja.

  IT kompanije sa kojima razvijamo partnerski odnos i koje pozivaju polaznike naših kurseva na selekciju za zaposlenje su: Levi9 IT Services, Synechron, Vega IT Sourcing, Execom, IT Engine, Intens, Prozone, RT-RK, Vivify Ideas, B-Op Services, TIAC Group, M&I Systems, HyperEther, Invenda solutions, SERVAL IT, ICodeFactory i ostalima. Linkove ka sajtovima navedenih kompanija, možete pronaći u sekciji partneri na osnovnoj stranici sajta.

 • Polaznici koji na završnom testu kurseva naprednih tehnologija ostvare rezultat od 65% i više ukupno mogućih poena, biće preporučeni partnerskim kompanijama za poziv na selekciju za zaposlenje.

  Pored navedenog, postoji mogućnost da polaznici koji uspešno završe kurs, odnosno, koji ostvare rezultat od minimalno 50% ukupno mogućih poena budu pozvani na selekciju za zaposlenje ili stručnu praksu, ukoliko u partnerskim kompanijama postoji više upražnjenih pozicija (bolji rezultat na završnom testu utiče na povećanje mogućnosti poziva na selekciju za zaposlenje).

  Uslovi za poziv na selekciju su uspešno završavanje određenog kursa i postojanje otvorenih odgovarajućih pozicija za zaposlenje u partnerskim kompanijama.