žene programeri

U svetu tehnologije, gde dominacija muškaraca često prevladava, srpska IT scena svetli primerom inkluzivnosti i inovativnosti. Sedmi Merkle Female Hackathon, održan u sklopu Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka, okupio je talentovane programerke iz celog regiona. Na ovom takmičenju, posvećenom osnaživanju žena u softverskoj industriji, dva tima su se posebno istakla – tim Aalen i tim bananice00.

Tim Aalen, čiji su članovi Maša Grubor i Sara Sapundžija, predstavio je platformu koja povezuje volontere sa decom kojoj je potrebna pomoć, naročito u obrazovanju. Njihov rad je primjer kako tehnologija može doprineti društvenom dobru, istovremeno obezbeđujući obrazovnu podršku i emocionalnu sigurnost deci.

Sa druge strane, Jovana Urošević, Lana Matić i Anja Milutinović, članice tima bananice00, fokusirale su se na zaštitu životne sredine. Njihovo rešenje, koje uključuje elemente solidarnosti, podstiče korisnike na aktivno učešće u ekološkim aktivnostima kroz izazove i igre. Ova inovacija ne samo da podiže svest o očuvanju prirode, već i motiviše korisnike na lični doprinos ekologiji.

Mentorstvo stručnjaka iz kompanije Merkle imalo je ključnu ulogu u razvoju ovih projekata. Programeri su imali priliku da rade na praktičnim rešenjima koja odgovaraju stvarnim potrebama društva, usmeravajući se na teme kao što su zaštita životne sredine, bezbednost žena i solidarnost. Ovo je potvrdilo važnost podrške i vođstva u razvoju karijere mladih programerki.

Milica Marjanović, jedna od organizatorki hakatona, istakla je da su ovakva takmičenja ključna za povećanje prisustva žena u IT sektoru. Napredak je već evidentan – u Srbiji je u poslednjih pet godina zabeležen porast broja žena u IT sektoru za 23%. Ovi podaci su ohrabrujući i ukazuju na pozitivan trend u inkluziji žena u tehnološkom sektoru.

Kriterijumi za ocenjivanje radova na hakatonu bili su jasni i transparentni. Projekti su vrednovani na osnovu njihove upotrebljivosti u stvarnom okruženju, originalnosti u odnosu na postojeća rešenja i kvaliteta softverskog koda. Ovi standardi su osigurali da pobednički timovi istinski zaslužuju svoje priznanje.

Marjanović je zaključila da je ovogodišnje takmičenje još jednom dokazalo da su žene ne samo ravnopravni učesnici u IT industriji, već i nosioci promena i inovacija. Očekuje se da će rešenja predstavljena na Merkle Female Hackathonu naći svoju primenu u praksi, doprinoseći tako daljem razvoju IT zajednice u Srbiji.

S obzirom na uspeh ovog događaja, jasno je da Merkle Female Hackathon nije samo takmičenje, već i platforma za promociju talenata, razmenu ideja i unapređenje tehnološkog ekosistema u Srbiji. Njegov značaj u osnaživanju žena u IT industriji je nemerljiv, te se sa nestrpljenjem očekuje sledeće izdanje ove manifestacije.

Pridružite se zajednici ambicioznih i talentovanih žena koje menjaju lice tehnologije

Svet IT-a se neprestano razvija, a FTN Informatika stoji u samom centru ovih promena, nudeći kurseve programiranja koji su prilagođeni potrebama savremenog tržišta rada. U duhu nedavno završenog sedmog Merkle Female Hackathona, želimo posebno da pozovemo žene i devojke da zakorače u uzbudljiv svet programiranja. Naši kursevi su dizajnirani da pruže temeljno znanje i praktične veštine neophodne za uspešnu karijeru u IT sektoru.

Pridružite se zajednici ambicioznih i talentovanih žena koje menjaju lice tehnologije. Bez obzira da li tek započinjete svoj put u IT-u ili želite da unapredite svoje veštine, naši kursevi su savršeno mesto za to. Nudimo širok spektar programa, od osnovnih kurseva programiranja do naprednih modula u specifičnim tehnološkim oblastima.

Uz kvalitetnu edukaciju, praktičnu primenu naučenog i podršku iskusnih mentora, FTN Informatika vam pruža sve potrebno da postanete deo rastućeg broja žena u IT sektoru. Budite deo promene, oblikujte svoju budućnost i doprinesite razvoju tehnologije. Prijavite se danas i zakoračite u svet bez granica, gde vaša kreativnost i veštine mogu napraviti pravu razliku.