Embed sistemi

U današnjem tehnološki naprednom svetu, Embedded sistemi su postali temelj koji pokreće širok spektar uređaja oko nas, od pametnih kućnih aparata do naprednih industrijskih mašina. FTN Informatika sa ponosom najavljuje početak kursa “Embedded Software Development“, koji startuje 1. aprila 2024. Ovaj kurs je dizajniran da obetbedi budućim inženjerima znanje i veštine potrebne za razvoj sofisticiranih Embedded sistema, pripremajući ih da postanu značajni igrači u razvoju tehnologije koja oblikuje naš svakodnevni život. Pridružite nam se na ovom uzbudljivom putovanju kroz svet embedded sistema, gde ćete naučiti kako da stvarate inovativna rešenja koja pogone automobilsku industriju, telekomunikacije, medicinske uređaje i mnogo više.

Embedded sistemi su neizostavni deo širokog spektra savremenih elektronskih uređaja koji nas okružuju. Od kućnih aparata do industrijskih mašina, ovi specijalizovani računarski sistemi su dizajnirani da upravljaju uređajima koje svakodnevno koristimo.

Definicija Embedded sistema

Embedded sistem je kombinacija računarskog hardvera i softvera, namenski napravljena da izvršava specifičnu, posvećenu funkciju. Za razliku od računara opšte namene (PC računara) koji mogu pokretati širok spektar programa (internet pretraživač, alati za pisanje dokumenata, računarske igrice…), Embedded sistemi obično su dizajnirani za određeni konkretan zadatak (upravljanje automobilom, upravljanje saobraćajnom signalizacijom, upravljanje dronovima…).

Komponente Embedded sistema

Embedded sistemi mogu biti različitog stepena složenosti. Bez obzira na to, osnovne komponente Embedded sistema uglavnom uključuju:

Mikrokontroler ili Mikroprocesor: Ovo je glavna komponenta koja izvršava napisani program.

Memorija: Ovde se čuvaju podaci koje napisani program koristi.

Ulazno/Izlazni Interfejsi: Ove komponente interaguju sa spoljnim uređajima ili unutrašnjim komponentama, poput senzora (davača signala) i aktuatora (izvršnih mehanizama).

Softver: Ovo je često operativni sistem u realnom vremenu (RTOS) koji upravlja hardverskim komponentama i pruža okvir za pokretanje napisanih aplikacija.

Karakteristike Embedded sistema

Embedded sistemi su dizajnirani da budu veoma efikasni i pouzdani, često radeći kontinuirano bez korisničke interakcije. Obično su optimizovani za:

Performanse: Embedded sistemi brzo reaguju na događaje oko njih.

Energetsku Efikasnost: Embedded sistemi često koriste malo električne energije, što je ključno za uređaje koji rade na baterijsko napajanje.

Veličinu: Njihov dizajn im omogućava da se uklope u ograničeni fizički prostor uređaja koje kontrolišu.

Primena u Svakodnevnom Životu

Embedded sistemi se nalaze u jednostavnim uređajima, poput digitalnih satova i kompleksnim sistemima, kao što su sistemi za kontrolu saobraćaja. Njihova primena se proteže kroz različite industrije, uključujući automobilsku, telekomunikacionu, medicinsku i industriju potrošačke elektronike.

Rast Internet-of-Things (IoT) uređaja, doveo je do povećane potražnje za Embedded sistemima. IoT uređaji se oslanjaju na Embedded sisteme, kako bi stupili u interakciju sa svojom okolinom, obradili podatke i povezali se na internet, što ima omogućava “pametniji” funkcionisanje.