Stanje IT tržišta u Srbiji

IT industrija, koja je doživela peak krize polovinom prošle godine, i dalje se suočava sa izazovima na tržištu Srbije. Ipak, situacija se polako popravlja, kažu predstavnici kompanija i stručnjaci zaposleni u IT sektoru. Ova analiza će pružiti uvid u trenutne trendove i mogućnosti na tržištu rada, naglašavajući zašto je sada pravo vreme za započinjanje karijere u programiranju kroz kurseve na FTN informatika.

Izazovi i oporavak IT tržišta

Prošle godine, tržište IT sektora doživelo je značajan pad u broju oglasa za posao, sa 50% manje oglasa u odnosu na 2022. godinu. Iako se ove godine beleži manji broj oglasa nego 2023, postoji pozitivan trend jer kompanije polako počinju da zapošljavaju. Junior programeri sada teže dolaze do posla, jer se kompanije više oslanjaju na seniore i mediore koji se lakše prilagođavaju zbog svog iskustva.

Plate i beneficije

Prema podacima sajta HelloWorld, prosečna plata seniora u IT industriji iznosi oko 2.250 evra, mediori zarađuju između 1.450 i 1.550 evra, dok juniori zarađuju između 900 i 950 evra. Iako su plate i dalje atraktivne, trend rasta plata je usporen, a kompanije su postale opreznije pri zapošljavanju i davanju povišica.

Perspektive za Junior programere

Najveći izazov u trenutnoj situaciji imaju junior programeri. Zbog krize, kompanije su često prvo otpuštale juniore i sada im je najteže da pronađu novo zaposlenje. Domaći stručnjak koji radi kao projektni menadžer, ističe da je pre krize bilo uobičajeno da studenti tehničkih fakulteta pronađu posao još tokom studija, ali sada je to postalo mnogo teže.

Prilike za Mediore i Seniore

Jedna od polaznica IT kurseva koja je nakon prekvalifikacije zauzela poziciju mediora, naglašava da se obim posla povećao i da se od mediora sada očekuje savladavanje širokog spektra veština, uključujući automatizaciju API i UI testiranja, manuelno testiranje, posedovanje sertifikata i poznavanje nekoliko programskih jezika i frejmvorka. Iako je konkurencija velika, situacija je bolja nego prethodne godine, a sve veća potražnja za stručnjacima u oblasti veštačke inteligencije pruža nove prilike.

Zašto je sada pravo vreme za karijeru u IT-u?

Uprkos izazovima, IT industrija nudi brojne mogućnosti za profesionalni razvoj. Prekvalifikacija je i dalje relevantna opcija za one koji žele da započnu karijeru u IT sektoru. FTN informatika pruža kvalitetne obrazovne programe koji su prilagođeni trenutnim potrebama tržišta, nudeći podršku iskusnih mentora i praktične veštine koje su odmah primenljive.

FTN Informatika: Vaš partner u uspehu

FTN informatika se ističe kao vodeći obrazovni centar za informacione i komunikacione tehnologije. Naši kursevi su dizajnirani tako da pruže polaznicima sveobuhvatno znanje i veštine potrebne za uspešnu karijeru u IT sektoru. Sa modernim obrazovnim metodama, podrškom tokom celog procesa učenja i prilagođenim kurikulumom, FTN informatika je vaš idealan partner na putu ka uspehu.

Zaključak

Tržište rada u IT industriji pokazuje znake oporavka i nudi brojne prilike za one koji žele da započnu ili unaprede svoju karijeru u ovom dinamičnom sektoru. Sada je pravo vreme da iskoristite ove mogućnosti i upišete se na kurseve programiranja na FTN informatika. Pridružite nam se i postanite deo uspešne IT zajednice!

Posetite našu stranicu i saznajte više o našim kursevima i programima. Vaša budućnost u IT svetu počinje ovde!