AI-asistirano programiranje

Zamislite da imate pametnog asistenta koji vam pomaže dok učite programiranje – nešto poput magičnog prijatelja koji vam šapuće odgovore kad zapnete. Ovo više nije samo maštanje, zahvaljujući GitHub Copilotu, koji koristi tehnologiju generisanja teksta OpenAI-a.

GitHub Copilot je kao auto-kompletni alat za kodiranje, koji pruža predloge i rešenja dok programirate. Zamislite to kao Google predloge, ali za programiranje. Ovaj alat je već dve godine na tržištu i pokazuje kako AI (veštačka inteligencija) može preuzeti zadatke koje smo ranije morali ručno raditi.

Zanimljivo je da su programeri koji koriste Copilot često prihvatali njegove predloge, što ukazuje na to da je alat prilično dobar u predviđanju korisnog koda. Ali, kao i svaka tehnologija, Copilot ima svoje prednosti i mane.

Prednosti su očigledne: programeri, posebno početnici, mogu naučiti brže i biti produktivniji. GitHub čak procenjuje da bi AI u kodiranju mogao povećati globalni BDP za 1,5 triliona dolara do 2030. godine!

Međutim, postoji i druga strana priče. Istraživanje Univerziteta Stanford pokazalo je da programeri koji koriste AI asistente mogu uključiti više grešaka u svoj kod. Ovo je važno zapamtiti jer, iako AI može pomoći, on ne može potpuno zameniti ljudski nadzor i razumevanje.

Šta to znači za vas, buduće programere i polaznike kursa “Osnovi programiranja” na FTN Informatika?

Prvo, AI alati poput Copilota mogu biti sjajni za učenje i unapređenje vaših veština. Ali, takođe je ključno da razvijete sposobnost da samostalno razmišljate i rešavate probleme. Učenje kako ispraviti greške u kodu je jednako važno kao i njegovo pisanje.

Na kraju, dok koristite alate poput GitHub Copilota, uživajte u magiji AI-a, ali ne zaboravite na važnost razvijanja sopstvenog kritičkog mišljenja i programerskih veština. AI je tu da vas podrži, ali genijalnost koda dolazi od vas!