Microsoft Copilot

Tehnološki gigant Microsoft predstavlja svoj novi AI model, nazvan “Copilot, koji menja način na koji koristimo internet, Office aplikacije i pristupamo online istraživanjima. Ovaj članak će vam objasniti šta je Microsoft Copilot i kako ga možete koristiti, posebno ako ste polaznik kursa osnova programiranja na FTN Informatika.

Šta je Microsoft Copilot?

Microsoft Copilot je AI zasnovani asistent koji se implementira u operativne sisteme i aplikacije Microsoft-a. Ovaj alat funkcioniše na različite načine u zavisnosti od aplikacije u kojoj ga koristite. Ako ga koristite preko pretraživača, deluje slično kao ChatGPT. Na Windows 11, Copilot omogućava razne funkcije, kao što je prebacivanje na tamni režim ili pokretanje aktivnosti. U Microsoft Edge, Copilot može sažeti trenutnu stranicu koju pregledate.

Kako Pristupiti Microsoft Copilot-u?

Pristup Copilot-u se razlikuje u zavisnosti od aplikacije.

 1. Na Windows 11: Ažurirajte vaš sistem na Windows 11 23H2 ili noviji. Copilot možete otvoriti pritiskom na Win + C ili klikom na ikonicu Copilot-a na traci zadataka.
 2. Na Microsoft Edge: Otvorite Edge i kliknite na ikonicu Copilot-a u bočnom meniju. Alternativno, koristite prečicu na tastaturi Ctrl + Shift + tačka.
 3. Na Webu: Posetite copilot.microsoft.com.
 4. U Microsoft 365 (Office): Potreban vam je aktivan Microsoft 365 pretplatnički račun. U nekim aplikacijama, Copilot se automatski pojavljuje pri pokretanju, dok u drugima treba da ga aktivirate preko trake alatki.

Stilovi razgovora Copilot-a

Kada otvorite Copilot u aplikaciji van Office-a, možete odabrati stil razgovora:

 • Precizniji: Profesionalni ton i jasno izražavanje.
 • Balansiraniji: Prijateljski ton sa jasnim i preciznim činjenicama.
 • Kreativniji: Imaginativniji i slobodniji stil izražavanja.

Kako koristiti Microsoft Copilot

 1. Istraživanje uz Copilot: Copilot citira svoje izvore, što vam omogućava da pratite te izvore u vašem istraživanju.
 2. Generisanje slika sa DALL-E 3: Copilot podržava DALL-E 3 za generisanje slika.
 3. Pisanje Koda uz Copilot: Copilot može pisati kod u različitim programskim jezicima.
 4. Integracija sa Microsoft Office: U Word-u, Copilot može kreirati prve nacrte dokumenata; u Excel-u odgovara na upite koji su ranije zahtevali složene formule; u PowerPoint-u automatski generiše prezentacije; u Outlook-u olakšava odgovaranje na rutinske e-mailove; u Teams-u pomaže u postavljanju agendi sastanaka i donošenju odluka; Business Chat pruža uvid u kalendare, e-mailove, dokumente, sastanke i kontakte.

Microsoft Copilot: Revolucija u učenju i produktivnosti za buduće programere na FTN Informatika

Microsoft Copilot predstavlja revolucionarnu promenu u interakciji sa tehnologijom, naročito u oblasti programiranja i IT-a. Za polaznike kursa “Osnove programiranja” na FTN Informatika, Copilot može biti izuzetno koristan alat za učenje, istraživanje i efikasniji rad. Bilo da generišete kod, pripremate dokumentaciju ili radite na projektima, Copilot nudi inovativne mogućnosti koje će unaprediti vaše programerske veštine i produktivnost.