maze war

First-Person Shooter (FPS) je danas jedan od najpopularnijih žanrova video igara na svetu. Naslovi poput onih iz Call of Duty i Counter-Strike serijala se igraju u online multiplayer okruženju od strane više desetina miliona igrača. Takođe, isti žanr često vezujemo za veoma napredne tehnologija u domenu hardvera i softvera, zbog čega često zahtevaju nove grafičke kartice i veliku količinu RAM memorije. 

Međutim, ta situacija nije uvek bila takva, već su pionirski FPS naslovi stvoreni na kompjuterima koji su danas drevna prošlost. Zato, da li ste znali da je prva FPS video igra nastala pre više od 50 godina?

To se desilo 1973. godine kada je nekoliko američkih srednjoškolaca – Stiv Kuli, Greg Tomson, i Hauard Palmer (Steve Colley, Greg Thompson, i Howard Palmer) razvilo igru po imenu Maze War. Isti proces se odigrao unutar NASA Ames istraživačkog centra. Sama igra je bila postavljena u linijskom sistemu koji predstavlja tri dimenzije gde igrači prolaze kroz lavirint. Tu se takođe sreću i bore se sa protivnicima. Uz činjenicu da je Maze War prva FPS video igra, ona se takođe smartra jednom od prvih 3D naslova na svetu. 

Iako je FPS žanru bilo potrebno još nekoliko decenija da dođe u fokus zajednice igrača video igara, naslov iz 1973 je svakao bio revolucionaran. Uz to, ta činjenica pokazuju ne samo talenat i sposobnost kreatora ove video igre, već i njihovu sposobnost da razumeju neverovatan potencijal koji je IT oprema imala ranih sedamdesetih godina prošlog veka.