Magnavox Odyssey

Prva komericalno dostupna konzola za video igre se zvala Magnavox Odyssey. Nju je američka kompanija za elektroniku Magnavox razvila unutar malog tima i potom lansirala na tržište 1972. godine. Opremljena sa dva jednostavna kontrolera i svetlosnim pištoljem, konzola je imala monohromatičan izlaz pomoću kog je prikazivala isključivo kockaste oblike na televizorima. Sa manipulacijom istih oblika igrači su mogli da se takmiče između sebe. Međutim, nije bilo načina da isti uređaj zapravo prati rezultat ili dozvoli mnogo drugih bazičnih elemenata video igara koje danas smatramo neizostavnim. Umesto toga, konzola se prodavala sa fizičkim kockama, papirnim novčanicama i mnogim drugih elementima klasičnih stonih igara.

Zajedno sa njima i jednostavnim digitalnim okruženjem, igrači su trebalo da iskuse pun doživljaj koji Odyssey nudi. Isti proizvod je od 1973. godine bio dostupan i na međunarodnom tržištu, ali tu je prošao skoro pa neprimetno, budući da je najveći uticaj Odyssey napravio unutar Sjedinjenih država. Nedugo potom, japanska industrija video igara je počela svoj razvoj, pa je prva konzola iz te države, TV Tennis Electrotennis, izašla već 1975. godine. Japanskim timovima za razvoj konzola za video igre bilo je potrebno manje od decenije da počnu da dominiraju međunarodnim tržištem.

Igra Table Tennis za Odyssey na TV-u
Igra Table Tennis za Odyssey na TV-u

Iako deluje veoma bazično, Magnavox Odyssey konzola je prodata u preko 350,000 primeraka pre kraja svoje proizvodnje sredinom 1970tih. Zato se i danas izlazak Odyssey na tržište računa kao početak prve generacije konzola i jedan od ključnih oslonaca globalne ekspanzije industrije video igara.