Sincalir ZX Spectrum

U srcu Beograda, na adresi Vojvode Bojovića 12, otvorila su se vrata jedinstvenog muzeja koji pruža uvid u evoluciju digitalnih tehnologija. Interaktivni muzej retro računara i konzola za video igre, s besplatnim ulazom, poziva sve ljubitelje tehnologije da zakorače u prošlost i otkriju kako su se računari i igračke konzole razvijali kroz decenije.

Galaksija računar

Galaksija – jugoslovenski ponos

Među najznačajnijim eksponatima nalazi se replika kultne Galaksije, jugoslovenskog kompjutera iz 1983. godine, delo Voje Antonića. Ovaj kompjuter, koji je koristio Z80A mikroprocesor i imao 6 kilobajta RAM-a, ostaje simbol domaće inovativnosti i inženjerskog duha.

Vezano za ovaj računar, obavezno pogledajte i specijlani dokumentarac o nastanku ovog računara i nejgovom tvorcu Voji Antoniću – “Galaksija, racunar koji je odbio da umre!” (2021):

ZX Spectrum i Commodore 64 – ikone globalne računarske istorije

Muzej se takođe ponosi svojom kolekcijom britanskih kućnih računara ZX Spectrum, koji su igrali ključnu ulogu u popularizaciji računarstva. Ne treba zaboraviti ni 8-bitni Commodore 64, koji se upisao u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najprodavaniji računar svih vremena.

Sega Mega Drive i Sony PlayStation – revolucija u svetu igara

Za ljubitelje igračkih konzola, izloženi su legendarni Sega Mega Drive i prvi Sony PlayStation, koji su definisali generacije igrača i utabali put savremenim gaming platformama. Ove konzole nisu samo deo istorije, već su postavile temelje za sve što danas znamo o gaming industriji.

Otkrijte svet razvoja video igara sa kursom FTN Informatike

Inspiracija koju nude ove ikonske konzole može biti prvi korak ka stvaranju sopstvenih svetova u video igrama. FTN Informatika, nudi kurs “Video Game Development“, koji će se održavati od 09.01.2024. do 09.04.2024. Ovaj intenzivni kurs od 15 nedelja, sa 120 časova obuke i 12 časova nedeljno, vodi polaznike kroz osnove Unreal Engine (UE) okruženja, omogućavajući im da nauče kako kreirati grafički impresivne 3D svetove i razvijaju video igre u realnom vremenu.

Polaznici će raditi na zajedničkim projektima, kao i na svojim ličnim kreacijama, stičući iskustvo neophodno za rad na samostalnim projektima i karijeru u industriji video igara. Kurs je idealan za one koji teže pozicijama kao što su Technical Artists i Game Designers, sa fokusom na Narrative, Level, i System Design. Ovo je vaša šansa da postanete deo revolucionarne industrije koja kontinuirano raste i evoluira, inspirisana legendama poput Sega Mega Drive i Sony PlayStation konzola.

Apple iMac G4 i Amiga 500 – dizajn i moć

Ne smemo zaboraviti ni Apple iMac G4, čiji neobičan dizajn i tehnološke inovacije i danas fasciniraju, kao i Amiga 500, poznata po svojoj ulozi u digitalnoj kreativnosti.

Edukativni aspekt muzeja

Muzej nije samo mesto za nostalgiju već i edukativni centar. Kroz interakciju s funkcionalnim eksponatima, posetioci svih uzrasta mogu naučiti o istoriji kompjutera i video igara. Ovo je prilika za mlađe generacije da iz prve ruke dožive tehnologiju koja je oblikovala današnji digitalni svet.

Povezivanje prošlosti i budućnosti

Inicijativa za otvaranje ovog muzeja proistekla je iz želje da se odaju počasti počecima digitalne ere. Kako je navela Branka Veličković, HR Direktorka u kompaniji Yandex, cilj je bio da se predstavi tehnologija prošlosti i istakne njen značaj u oblikovanju današnjeg digitalnog pejzaža.

Pozivnica za posetu

Muzej, otvoren svakog radnog dana od 11 do 19 časova, predstavlja jedinstvenu priliku za sve generacije da se upuste u putovanje kroz vreme i tehnologiju. Ovo je mesto gde istorija oživljava, a budućnost počinje.