Adobe paket

Adobe je uveo revolucionarnu novinu u svoje aplikacije Reader i Acrobat, lansirajući asistenta zasnovanog na veštačkoj inteligenciji koji je sposoban da generiše sažetke i odgovara na pitanja o PDF dokumentima. Ova inovacija, koja je trenutno u beta verziji, obećava da će značajno olakšati rad sa obimnim dokumentima, omogućavajući korisnicima da brže i efikasnije dolaze do potrebnih informacija.

U poređenju sa drugim AI modelima, poput ChatGPT-a, koji takođe nude mogućnost čitanja PDF dokumenata, Adobeova prednost leži u tome što je njegov AI asistent integrisan direktno u aplikacije, eliminisajući potrebu za otpremanjem dokumenata na eksterne servere. Ovo ne samo da pojednostavljuje proces rada, već i povećava sigurnost i privatnost korisnika.

Adobe planira da uvede pretplatnički model za ovaj alat nakon što beta testiranje bude završeno, čime će se otvoriti nove mogućnosti za korisnike da maksimalno iskoriste potencijal veštačke inteligencije unutar svojih radnih tokova.

AI asistent nudi niz funkcija, uključujući generisanje sažetaka za brzo razumevanje sadržaja dugih dokumenata, odgovaranje na specifična pitanja korisnika putem konverzacijskog interfejsa, kao i predlaganje pitanja koja bi korisnici mogli postaviti. Takođe, sposoban je da generiše citate koji omogućavaju proveru izvora informacija, kao i da kreira tekstove prilagođene različitim formatima, poput emailova, prezentacija i izveštaja.

Ovaj alat predstavlja veliki korak ka demokratizaciji pristupa ogromnom broju PDF dokumenata koji se koriste širom sveta, kako je istakao izvršni direktor Adobea, Shantanu Narayen. Posebno je značajan za polaznike kurseva Grafičkog dizajna na FTN Informatici, koji će moći da iskoriste ovu tehnologiju kako bi poboljšali svoj rad na projektima, istraživanjima i prezentacijama, čineći proces dizajniranja efikasnijim i produktivnijim.

Adobe nastavlja da inovira i u drugim oblastima, uključujući razvoj modela za video sadržaje, odgovarajući na najnovije tehnološke trendove i potrebe tržišta. Sa novim AI asistentom, Adobe ne samo da olakšava rad sa PDF dokumentima, već i postavlja nove standarde u industriji, omogućavajući korisnicima da iskoriste pun potencijal veštačke inteligencije u svojim kreativnim i profesionalnim poduhvatima.