Učenica igra igricu na teleprinteru, s jednom od slika projektora u pozadini.

Da li znate ko je bila prva dizajnerka video igara?

U pitanju je Mejbel Adis (Mabel Addis) rođena 1912. godine u SAD. Po profesiji je bila učiteljica i istoričarka, ali je ranih 1906tih dobila šansu da, uz kompaniju IBM, radi na edukativnoj igri danas poznatoj kao The Summerian Game. Na početku rada, Mabel je imala skromno iskustvo učiteljice, uključujući i predavanje u ruralnoj školi koja je imala samo jednu prostoriju. Međutim, ona je takođe imala izuzetno široka interesovanja, pre svega iz domena istorije. Ovo joj je značajno pomoglo kada se uključila u projekat koji je realizovao američki obrazovni sistem u saradnji sa poznatom IT komapnijom.

Mabel ADDIS
Mabel ADDIS

Uz programera Vilijama Mekeja (William McKay) i pomoću IBM 7090 kompjutera, Mejbl je tokom dve godine pravila The Summerian Game. Ova tekstualna simulacija dozvoljavala je igračima da preuzmu kontrolu grada-države Lagaša iz drevne Sumerije. Tu su, počevši sa 3500 godina p.n.e, igrači u ciklusu promene godina i vladara, pravili odluke o raspoređivanju radnika i hrane, dok su njihovu grad-državu pogađale nepogode, a prolaz godina donosi drevne tehnološke napretke.

Zanimljivo je u kojoj meri su Mejbl i Vilijam, tokom pravljenja svoje igre 1960tih, takođe na mnoge načine predstavili eho tog drevnog perioda, samo unutar svog doba. Ne samo da je već tada IT tehnologija menjala svet uređaja i mašina, već su i društvene okolnosti u kom se taj napredak dešava donosili drastiče promene. Zato je, uz isti naslov, Mejbel dobila i iskoristila priliku da postane prvi profesionalac u domenu dizajna video igara.

Mejbel kao Inspiracija za buduće dizajnerke video igara

Inspiracija koju Mejbel Adis pruža je monumentalna, ne samo kao pionirka u dizajnu video igara, već i kao dokaz da strasti i interesovanja mogu preći granice i oblikovati nove industrije. Njena priča je testament tome kako inovativnost, kreativnost i želja za istraživanjem mogu promeniti način na koji razumemo i uživamo u tehnologiji. U duhu Mejbeline vizije i njene neumorne želje da koristi tehnologiju kao sredstvo obrazovanja i zabave, FTN Informatika poziva vas na kurs “Video Game Development“, koji možete istražiti na ftninformatika.com/kursevi/video-game-development/.

Ovaj kurs je dizajniran da vam pruži znanja i veštine potrebne da kročite u svet kreiranja video igara, podstičući vas da sledite svoje snove i možda čak postanete sledeći pionir u industriji. Naučićete o programiranju, dizajnu, narativnoj strukturi, i mnogo više, sve sa ciljem da vaša kreativna vizija oživi u obliku interaktivne igre. Bez obzira da li ste početnik ili već imate iskustva, ovaj kurs će vam pružiti priliku da istražite svoje strasti i doprinesete svetu video igara, sledićeći stope Mejbel Adis. Pridružite se kursu na FTN Informatici i krenite putem inovacija i kreativnosti u svetu video igara.