React Hooks

React Hooks je moćan alat koji omogućava lakše upravljanje stanjem vaših React komponenti. U novijim verzijama React-a standard su postale funkcijske komponente, a klasne komponente koje su nekada bile standard se više ne koriste. Pitate se kako se onda vrši kontrola stanja, s obzirom na to da su klasne komponente bile te koje su nam omogućavale da radimo sa stanjima. Hooks vam omoguća da koristite funkcijske komponente i da im dodate stanje i druge funkcionalnosti koje nismo mogli u funkcijskim komponentama starijih verzija React-a.

Postoji nekoliko ugradjenih Hook-ova u React-u koji pružaju osnovne funkcionalnosti. Najpoznatiji medju njima jesu useState i useEffect. Prvi se koristi za potrebe praćenja stanja komponente, dok useEffect omogućava npr. izvršavanje API poziva ili manipulaciju DOM stablom. Pored ugradjenih Hook-ova u React-u je moguće kreirati i custom Hook-ove.

Glavni razlozi za korišćenje React Hooks-ova

 1. Jednostavnost – Umesto da koristite klase i metode životnog ciklusa, možete koristiti Hook-ove poput useState i useEffect direktno u funkcijskim komponentama.
 2. Deljenje logike – Hooks omogućavaju deljenje logike među komponenata. Možete izdvojiti ponovljivu logiku kao custom Hook i koristiti je u različitim delovima aplikacije, čime se smanjuje dupliciranje koda i olakšava održavanje.
 3. Bolja čitljivost – Funkcionalne komponente sa Hook-ovima su često kraće i jasnije u odnosu na klasne komponenate, što olakšava čitanje i razumevanje koda, a onda i uklanjanje potencijalnih grešaka. Za nove developere koji se tek upoznaju sa projektom čitanje i relativno brzo razumevanje koda može biti posebno korisno.
 4. Bolje performanse – Funkcijske komponente sa Hook-ovima mogu imati bolje performanse u odnosu na klasne komponente, jer Hooks eliminiše potrebu za stvaranjem novih instanci klase pri svakom iscrtavanju.
 5. Fleksibilnost – Hooks vam omogućava da koristite funkcionalnosti React-a, kao što su stanje i efekti, na bilo kojem nivou vaše aplikacije što omogućava da izgradite aplikacije na način koji najbolje odgovara vašim potrebama.
 6. Integracija sa React ekosistemom – Hook-ovi su sada postali neizostavan deo React ekosistema, pa su samim tim i mnoge biblioteke i radni okviri usvojili Hook bazirane API-je. Popularne biblioteke poput React Routera i React Reduxa su prihvatile rad sa Hook-ovima pružajući tako developerima unificiran i konzistentan način za izgradnju modernih React aplikacija. Ovakva integracija poboljšava interoperabilnost i pojednostavljuje celokupan proces razvoja.

Poziv na Kurs “Java Web Development” na FTN Informatike

Zainteresovani za karijeru u web razvoju? FTN Informatika vas poziva na intenzivni kurs Java Web Development, koji predstavlja savršenu priliku za sve koji žele da postanu junior full stack developer-i na Java platformi. Ovaj kurs je dizajniran da vam pruži temeljna znanja i veštine potrebne za razvoj kako serverskog tako i klijentskog dela web aplikacija, koristeći najnovije tehnologije i prakse u industriji.

O Kursu:

 • Trajanje: 15 nedelja (oko 3 meseca i 3 nedelje)
 • Ukupno časova: 132 časa nastave, 45 minuta po času
 • Frekvencija: 3 predavanja nedeljno, večernji termini od 18:00 do 21:00
 • Format: 33 predavanja, podeljena u 3 modula
 • Moduli: 9 predavanja u prvom, 11 u drugom, i 13 predavanja u trećem modulu

Kurs je intenzivno iskustvo obogaćeno praktičnim radom, predavanjima, i posebnim terminima za ispite, omogućavajući vam da steknete sveobuhvatno razumevanje i veštine potrebne za uspešnu karijeru u web razvoju. Pored Java tehnologija, jedan od ključnih aspekata kursa je i React framework, gde ćete imati priliku da naučite o savremenim pristupima u razvoju klijentskih aplikacija, uključujući i React Hooks koncept, koji omogućava efikasnije upravljanje stanjem i životnim ciklusom komponenti u vašim React aplikacijama.

Zašto da se prijavite?

 • Steknite kompetencije junior full stack developera
 • Naučite kako da razvijate kompleksne web aplikacije koristeći Java i React
 • Razumite moderni web razvoj, uključujući React Hooks
 • Poboljšajte svoju zapošljivost kroz praktično iskustvo i realne projekte

Prijavite se sada i započnite svoje putovanje ka uspehu u dinamičnom svetu web razvoja.

Ne propustite priliku da unapredite svoje znanje i veštine u Java web developmentu i postanete deo naredne generacije IT profesionalaca. Vidimo se na kursu!