Mikrokontroleri

Učenje novih veština kao programer i inženjer računarstva način je na koji profesionalci u oblasti informacionih tehnologija i inženjerstva mogu da napreduju. Programiranje embedded sistema jedan je od načina na koji se profesionalci razvijaju kako bi bili atraktivni kandidati na tržištu rada. Poznavanje embedded sistema i način njihovog učenja mogu vam pomoći da razvijete svoj sledeći set veština. U ovom članku, razmatramo kako naučiti embedded sisteme, uključujući šta su oni, njihove komponente, važne veštine za učenje o njima, i šest koraka koje možete pratiti da razvijete svoje veštine kao programer embedded sistema.

Šta je embedded sistem?

Embedded sistem je računarski hardverski uređaj koji ima integrisan softver. Možete koristiti embedded sistem za obavljanje određenog zadatka. Tipično, ovi sistemi se koriste za kontrolu mašina i elektronike kao što su montažne ruke u proizvodnji, računarski sistemi u automobilima, avionima i vozovima, te recimo bankomati ili kafe aparati. Embedded sistemi imaju mikrokontroler, koji je obično jedno integrisano kolo, preko kojeg korisnici mogu kontrolisati svoje procese. Postoje četiri tipa embedded sistema, detaljno opisanih ispod:

 1. Samostalni embedded sistemi
 2. Embedded sistemi u realnom vremenu
 3. Mrežni embedded sistemi
 4. Mobilni embedded sistemi

Koje su komponente embedded sistema?

Postoje četiri glavne komponente embedded sistema, detaljno opisane ispod:

 1. Računarski procesor
 2. Računarska memorija
 3. Uređaji periferija za unos
 4. Uređaji periferija za izlaz

Razvoj veština kao programer embedded sistema

FTN informatika nudi kurs “Razvoj Embedded Softvera”, namenjen onima koji žele da steknu kompetencije junior software developera za razvoj embedded sistema. Za pohađanje kursa poželjno je da polaznici poseduju odgovarajuća predznanja iz programiranja u nekom od programskih jezika srednjeg ili visokog nivoa (C, Java, C++, C# i slično). Kao pomoć u proceni programerskih veština, organizujemo besplatna preliminarna testiranja.

EK-TM4C123GXL
TI-EK-TM4C123GXL

Kurs je podeljen na tri modula:

 1. Osnovno i napredno programiranje u C (modul 1)
 2. Osnove pisanja softvera za embedded sisteme (modul 2)
 3. Razvoj naprednih embedded sistema (modul 3)

Za polaznike kursa obezbeđen je računar, softver neophodan za realizaciju nastave, nastavni materijal u elektronskoj formi, i oprema u vidu razvojnog sistema EK-TM4C123GXL i kompleta senzora, koju polaznici koriste za razvoj aplikacija tokom kursa i zadržavaju nakon njegovog završetka.

Poziv zainteresovanima!

Pridruživanjem kursu “Razvoj Embedded Softvera” na FTN informatici, polaznici će kroz teoretski i praktični rad, upoznati osnove i napredne koncepte programiranja embedded sistema. Kurs pruža sveobuhvatno obrazovanje o embedded sistemima, od osnovnih komponenata i veština potrebnih za njihovo razumevanje, do specifičnih koraka koji vode ka razvoju profesionalnih veština u ovoj dinamičnoj i stalno evoluirajućoj oblasti. Učinite prvi korak ka uspešnoj karijeri u svetu embedded sistema.