full stack progamer

Termin “full-stack developer” često se koristi u svetu programiranja i IT industrije, ali šta tačno on podrazumeva može biti nejasno, naročito početnicima u programiranju. Full-stack developer je profesionalac koji ima sposobnost da se bavi svim segmentima razvoja web aplikacija – od front-end, preko back-end razvoja, do konfiguracije servera i implementacije koda. Ova uloga zahteva širok spektar znanja i veština, zbog čega su full-stack programeri izuzetno cenjeni u tehnološkom sektoru.

Dalje u tekstu, razmotrićemo detaljnije koje sposobnosti i znanja obuhvata rad full-stack programera, kao i zašto su oni ključni igrači u razvoju web aplikacija i sistema.

Šta podrazumeva termin full-stack programer?

Ukratko, to je stručnjak koji se bavi svim aspektima web razvoja:

 • Front-end,
 • Back-end,
 • Konfiguracija servera i implementacija koda na njemu.

Full-stack programer može se uporediti s one-man-bandom, što je naročito korisno u manjim web aplikacijama ili startapima, gde jedna osoba može obavljati sve tehničke zadatke.

Čak i veće kompanije često preferiraju full-stack programere, ne zato što žele da jedna osoba upravlja svime, već zato što je korisno imati ljude koji mogu brzo preuzeti drugačije uloge u slučaju iznenadne nedostupnosti kolege.

Šta radi full-stack programer?

Full-stack programeri projektuju i kreiraju web stranice i aplikacije za različite platforme. Njihova delatnost može uključivati sledeće:

 • Razvoj i održavanje web servisa i interfejsa,
 • Doprinos front-end i back-end razvoju,
 • Izgradnja novih funkcionalnosti proizvoda ili API-ja,
 • Testiranje, otkrivanje i ispravljanje softverskih problema,
 • Saradnja sa drugim timovima na projektima i sprintovima.

Svet full-stack razvoja je širok i stalno se razvija sa novim tehnologijama, što čini ovu ulogu izuzetno dinamičnom i uzbudljivom.

Ključne veštine full-stack programera

Front-end razvoj: Full-stack programer mora poznavati HTML i CSS, osnovne tehnologije svakog web front-enda. Poznavanje i razumevanje JavaScript-a je takođe važno, a savremeni UI web radni okviri poput Angulara-a i React-a, olakšavaju izradu atraktivnih front-end delova web aplikacije.

Back-end razvoj: Back-end razvoj uključuje pisanje koda koji se izvršava na serveru. Programeri imaju širok izbor programskih jezika za back-end, kao što su Java, C#, Ruby, PHP, Python, Scala, Go, itd. Jednom kada se nauči back-end razvoj u jednom jeziku, lako je preći na drugi.

Rad sa web serverima: Server je računar koji je stalno online i hostuje web aplikaciju. Nakon što se napiše kod za aplikaciju, potrebno je nabaviti server i postaviti kod na njega. Popularni pružaoci hosting usluga uključuju Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure i Google Cloud.

Industrije u kojima full-stack programeri najčešće rade:

 • Računarski softver,
 • Informacione tehnologije i usluge,
 • Internet,
 • Finansijske usluge,
 • Visoko obrazovanje.

Kako postati full-stack programer preko kurseva FTN Informatike

Da bi postali full-stack programer, važno je sticanje znanja kroz kurseve koji pokrivaju različite aspekte web razvoja. FTN Informatika organizuje raznovrsne kurseve koji vam mogu pomoći u ovom procesu.

Za početnike, kurs “Osnove programiranja” pruža temeljno znanje proceduralnog i objektnog programiranja koristeći Java programski jezik. Ovaj kurs traje 7 nedelja sa ukupno 36 časova nastave i obuhvata osnove Java sintakse, upravljanje tokom programa, rad sa nizovima podataka, i osnovne koncepte objektnog programiranja. Kurs je namenjen onima koji nemaju prethodno iskustvo u programiranju.

Za sticanje znanja i ovladavanje veštinama razvoja front-end dela web aplikacije FTN Informatika organizuje kurs “Front-End Development“.

Neophodna znanja i veštine za razvoj back-end dela web aplikacije moguće je steći na kursevima “Java Web Development” i “.NET Web Development“.

Testiranje komletne web aplikacije (i front-end i back-end dela) se izučava na kursu “Test Development” .

Baze podataka su sastavni deo back-end dela web aplikacije i uvrštene su u sadržaj back-end kurseva Java web development i .NET web development. Za one koji su zainteresovani za šire izučavanje kreiranje i administracije baza podataka, kurs “Baze podataka” nudi obuku koja traje 12 nedelja sa 108 časova nastave. Kurs je podeljen na dva modula: “Osnove baza podataka” i “Napredni mehanizmi baza podataka”, pokrivajući teme poput SQL jezika, modelovanja baza podataka, i upravljanja resursima u relacionim bazama podataka.

Svaki od navedenih kurseva obuhvata teorijski deo i praktične primere, omogućavajući polaznicima da primenjuju naučene koncepte u stvarnim projektima. Kroz ove kurseve, možete steći znanja i veštine neophodne za razvoj web aplikacija na front-end i back-end nivoima, kao i za rad sa bazama podataka, što je ključno za full-stack programera.

Za više informacija o dostupnim kursevima i upisu, posetite stranicu kurseva.